PRÁVA CESTUJÚCEHO PRI ZRUŠENÍ LETU

Bratislava,

Dobrý deň, cestoval som tento rok z Bologne do Bratislavy nízkonákladovou leteckou spoločnosťou. Let bol však krátko pred plánovaným odletom zrušený. Letecká spoločnosť mi na letisku v Bologni oznámila, že mám nárok na vrátenie cestovného, ktoré nebolo veľmi vysoké. Keďže žiadne lietadlo z Bologne neletelo, musel som cestovať vlakom, ktorého cena bola oveľa vyššia ako cena letenky. Mám ako cestujúci v EÚ nárok na nejaké iné odškodné ? Ďakujem, Jaroslav, okres Galanta.

Vážený Jaroslav, v rámci EÚ máte v takýchto prípadoch nárok na odškodné nielen vo výške cestovného, ktoré vám letecká spoločnosť sľúbila. V prípade zrušenia letu nárok na odškodnenie vzniká každému cestujúcemu, ktorého let bol zrušený najmenej dva týždne pred jeho plánovaným odletom, pričom mu letecká spoločnosť neponúkla prijateľný variant. Výška odškodnenia sa rovnako ako v prípade oneskoreného letu stanovuje podľa letovej vzdialenosti.

  • 250 eur v prípade letu do 1 500 km
  • 400 eur na lete v EÚ od 1 500 km alebo lete mimo EÚ v dĺžke 1 500 – 3 500 km.

Všetky potrebné informácie nájdete aj na stránke https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_sk.htm    Ilustračné foto: www.flickr.com

 

 

 

 

 

ÁNO

Máte právo vedieť, že používame cookies, aby sme vám poskytovali stále lepšie služby. Súhlasíte?