POLÍCIA NEZATKLA ÚTOČNÍKOV

Bratislava,

Napadli ma dvaja útočníci. Polícia ich po príchode na miesto činu nezatkla, aj keď postávali pár metrov odo mňa a identifikoval som ich ja aj svedkovia. Je to v poriadku?

Odpoveď

Z vašej otázky nie je úplne jasné, čo sa presne stalo. Obecne ale platí, že pokiaľ ste sa stali obeťou útoku na verejnom priestranstve, povinnosťou polície je zistiť okruh priamych účastníkov činu, ak je to ešte možné. Páchateľov pristihnutých pri páchaní priestupku alebo iného deliktu môžu policajti aj zaistiť – ak je dôvodná obava, že budú v nezákonnom konaní pokračovať, alebo je to nevyhnutne potrebné na riadne objasnenie veci.

Je na uvážení zasahujúcich policajtov, ako situáciu vyhodnotia, ako sa vysporiadajú s prítomnosťou útočníkov na mieste incidentu, prípadne, ako zdokumentujú totožnosť útočníkov i svedkov a iné dôkazy. Vo vašom prípade mali zdokumentovať celú situáciu na mieste – najmä zistiť totožnosť útočníkov a svedkov incidentu a požiadať ich o vysvetlenie. Poznať totožnosť účastníkov incidentu je dôležité, aby ich policajti neskôr pri vyšetrovaní vedeli skontaktovať a požiadať o podanie výpovede.

ÁNO

Máte právo vedieť, že používame cookies, aby sme vám poskytovali stále lepšie služby. Súhlasíte?