OBRANA PROTI POLICAJNEJ ŠIKANE

Bratislava,

Mám osobný spor s jedným policajtom v našom meste. Vždy, keď po meste jazdím a uvidí ma hliadka, zastavia ma a robia kontrolu dokladov a stavu auta. Kontrolujú aj ľudí, ktorých veziem. Ako sa môžem brániť?

Odpoveď

Odporúčam vám staré, ale osvedčené sťažujte sa, sťažujte sa a zase sa sťažujte. Na vašom mieste by som preskočil priameho nadriadeného uvedených policajtov a vždy by som dával podnet na prešetrenie ich postupu na inšpekciu MV SR. 

Nech už má inšpekcia akúkoľvek povesť, jedno je isté. Vždy, keď bude váš podnet prešetrovať, k situácii sa budú musieť z úradnej povinnosti vyjadriť aj dotknutí policajti. Inšpekcia MV SR ich teda bude zakaždým vyšetrovať. 

Možno si poviete, že je to len formalita. Možno áno, v každom prípade to však spomínaných policajtov bude osobne obťažovať. Preto sa domnievam, že si druhý raz premyslia, či vás budú šikanovať a páliť si prsty za kolegu. Inšpekcii bude tiež podozrivé, ak sa na jednotlivých policajtov budú množiť podnety na prešetrenie ich postupu. Verím preto, že vám už dajú pokoj.

Hliadka nemá právo vás svojvoľne zastaviť a kontrolovať vás, stav vozidla alebo členov posádky, pokiaľ ste nespáchali priestupok či trestný čin, alebo nie je vyhlásená dopravná akcia či pátranie. Všetky pátrania a dopravné akcie sú však vopred plánované. Ak by sa teda policajti odvolávali na ne, u inšpekcie by s takouto výhovorkou neuspeli. Preto opakujem, sťažujte sa.

ÁNO

Máte právo vedieť, že používame cookies, aby sme vám poskytovali stále lepšie služby. Súhlasíte?