NEBEZPEČNÉ PRENASLEDOVANIE ŠVAGRINEJ

Bratislava,

Dobrý deň, moja otázka sa týka mojej švagrinej. Jej bývalý priateľ ju prenasleduje, psychicky ju týra a vyhráža sa jej ublížením na zdraví. Nie sú spolu už pol roka, po tom, čo zistila, aký je to kvietok. Nedávno jej doslova rozlámal 750 eurový mobil. Bola to nahlásiť na polícii, spolu s tým im ukázala aj výhražné správy. Bývalý sa jej však len smeje, že on sa polície nebojí a nič mu nemôžu. A má pravdu. Policajti sa vyjadrili, že pokiaľ švagriná nemá na sebe nejaké viditeľné stopy násilia nič s tým robiť nebudú/nemôžu. A za ten telefón, že to tiež nie je isté, či sa jej peniaze vrátia. Popri tom je jej bývalý polícii dobre známi. Mal už aj podmienku. Prosím Vás to fakt má moja švagriná čakať kým ju ten psychopat fyzicky napadne aby s tým polícia začala niečo robiť? Ďakujem za odpoveď. 

Dobrý deň, z Vášho popisu ide podľa všetkého o trestný čin nebezpečného prenasledovania. Policajti vyhodnotili situáciu nesprávne, keď povedali, že musí mať na sebe stopy násilia.

Podľa § 360a sa trestného činu nebezpečného prenasledovania dopustí ten, kto iného dlhodobo prenasleduje takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu o jeho život alebo zdravie, život alebo zdravie jemu blízkej osoby, alebo podstatným spôsbom zhoršiť kvalitu jeho života tým, že:

  • sa vyhráža ublížením na zdraví alebo inou ujmou jemu alebo jemu blízkej osobe,
  • vyhľadáva jeho osobnú blízkosť alebo ho sleduje,
  • ho kontaktuje prostredníctvom tretej osoby alebo elektronickej komunikačnej služby, písomne alebo inak proti jeho vôli, 
  • zneužije jeho osobné údaje na účel získania osobného alebo iného kontaktu, alebo
  • ho inak obmedzuje v jeho obvyklom spôsobe života,

V každom prípade ak je toto konanie naozaj nebezpečné, odporúčame podať vám trestné oznámenie na okresnej prokuratúre, prípadne upozorniť na konanie policajtov na nadriadenom krajské riaditeľstve policajného zboru alebo sa obrátiť na inšpekciu ministertva vnútra.

ÁNO

Máte právo vedieť, že používame cookies, aby sme vám poskytovali stále lepšie služby. Súhlasíte?