Mamička s kočíkom ako účastník cestnej premávky

Bratislava,

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som mamička s dieťaťom. V obci nemáme chodník - keď tlačím kočík, som považovaná za chodca, alebo iného účastníka cestnej premávky ?

Jednoznačne za chodca. Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke jednoznačne vymedzuje, že chodcom je účastník cestnej premávky pohybujúci sa pešo. Za chodca možno považovať aj osobu, ktorá tlačí alebo ťahá detský kočík, ale napríklad aj sánky. Tiež to platí pre vozík pre osoby so zdravotným postihnutím alebo ručný vozík s celkovou šírkou nepresahujúcou 600 mm. Za chodca sa považuje aj osoba, ktorá sa pohybuje na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtboarde, pomocou vozíka pre osoby so zdravotným postihnutím a tiež osoba, ktorá tlačí bicykel, motocykel alebo vedie zviera.

Platia pre vás teda ustanovenia zákona, týkajúceho sa chodcov. Podľa neho chodec je povinný používať predovšetkým chodník. Ak chodník nie je, ako je to v prípade vašej obce, chodí sa po ľavej krajnici. Ak by ste nemali v obci ani krajnicu, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky.

ÁNO

Máte právo vedieť, že používame cookies, aby sme vám poskytovali stále lepšie služby. Súhlasíte?