KONTROLA TLAKU VZDUCHU V REZERVE

Bratislava,

Má policajt právo kontrolovať tlak vzduchu v rezerve? Má právo žiadať, aby som pri cestnej kontrole vystúpil z auta? Môže ma zastaviť bezdôvodne? Má právo prezerať pri cestnej kontrole moje osobné veci, napríklad mobil?

Odpoveď

Policajt je oprávnený kontrolovať technickú spôsobilosť vozidla na jazdu. Preto môže kontrolovať povinnú výbavu vášho auta, aj tlak v náhradnom kolese. Platí, že všetky pneumatiky musia byť riadne nahustené na tlak predpísaný výrobcom vozidla. Policajt má tiež právo požiadať vás pri cestnej kontrole o vystúpenie z vozidla. Buď priamo, alebo napríklad tým, že vás vyzve na preukázanie povinnej výbavy. Právo bezdôvodne vás zastaviť ale policajt nemá. Môže vás kontrolovať, len ak ste sa dopustili dopravného priestupku, alebo sa jedná o plánovanú dopravnú akciu či pátraciu akciu po osobách, vozidlách a veciach. Pri dopravnej kontrole nie je policajt v žiadnom prípade oprávnený prezerať vaše osobné veci. Výkon takejto kontroly by už bol osobnou prehliadkou. Ak na to nebol daný dôvod, nie ste povinný požiadavke policajta vyhovieť a máte možnosť podať naňho sťažnosť príslušnému Krajskému riaditeľstvu PZ SR.  

 

Pre viac informácií o povinnej výbave vozidla si pozrite § 5 a § 16 Vyhlášky MDPaT č. 464/2009 Z. z. o prevádzke vozidiel na pozemných komunikáciách.

ÁNO

Máte právo vedieť, že používame cookies, aby sme vám poskytovali stále lepšie služby. Súhlasíte?