JAZDA BEZ EČV

Bratislava,

Policajti mi vzali technický preukaz aj s EČV. Dali mi len jednodňové povolenie na jazdu. Povedali mi, aby som odstránil závadu, a potom šiel na technickú obhliadku. Závadu som odstránil. Môžem teraz auto odviezť na obhliadku aj bez EČV, alebo ako mám postupovať?

Odpoveď

Vozidlo bez evidenčného čísla zakazujú prevádzkovať až dva zákony. § 21 ods. 2 zákona písm. e) č. 725/2004 zakazuje v premávke na pozemných komunikáciách prevádzkovať vozidlo, ktoré nie je vybavené platnými tabuľkami s evidenčným číslom, osobitným evidenčným číslom alebo zvláštnym evidenčným číslom. § 123 ods. 5 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke zase zakazuje používať v cestnej premávke vozidlo bez pripevnenej tabuľky s evidenčným číslom alebo s nečitateľnou či poškodenou tabuľkou.

Najlepšie preto bude, ak svoje auto na technickú obhliadku necháte odtiahnuť. Môžete aj zariskovať a auto na policajnú stanicu odšoférovať bez EČV. Ak by vás však kontrolovala hliadka PZ, bude to hop alebo trop – podľa toho, na akých policajtov narazíte. Niektorí by to  určite vyriešili dohovorom, iní však môžu vec vidieť inak a zadržať vám vodičský preukaz. 

Šoférovanie vozidla bez EČV je totiž závažným priestupkom, za ktorý vám môžu v správnom konaní zakázať šoférovať až na dva roky a zadržať vodičský preukaz do doby, než bude o treste rozhodnuté. 

ÁNO

Máte právo vedieť, že používame cookies, aby sme vám poskytovali stále lepšie služby. Súhlasíte?