DYCHOVÁ SKÚŠKA NA SÚKROMNOM POZEMKU

Bratislava,

Dobrý deň prajem, v noci som šoféroval svoje auto, smeroval som k svojmu domu. Otvoril som garáž,  začal cúvať a v tom prišla policajná hliadka a požiadala ma, či som ochotný vykonať dychovú skúšku. Spýtal som sa, či sa niečo deje. Odpovedali mi, že išli za mnou a mali podozrenie, že sa im chcem zadnými uličkami vytratiť. Pritom cesta k môjmu domu vedie práve tými zadnými uličkami. Bez problémov som vykonal dychovú skúšku. Chcem sa spýtať, či mali právo požiadať ma o vykonanie dychovej skúšky, keď moje auto sa už nachádzalo na mojom súkromnom pozemku (v garáži) a ja som sa nachádzal taktiež na mojom pozemku. Za odpoveď ďakujem.

Polícia môže vstúpiť na pozemok bez súhlasu len vtedy, ak je to neodkladné a nevyhnutné vzhľadom na ochranu života a zdravia osôb alebo ochranu štátu, udržanie verejného poriadku, ochranu majetku alebo ochranu práv a slobôd iných. Vstup môže byť vykonaný, ak ide o pozemok osoby pristihnutej pri trestnom čine, alebo pozemok osoby, na ktorú bol vydaný príkaz na zatknutie alebo výkon trestu odňatia slobody. Rovnako, ak ide o obvineného alebo svedka, ktorý sa tu zdržuje a je potrebné predviesť ho na výsluch alebo k trestnému konaniu. Dôvody vstupu na pozemok polícia nemôže svojvoľne meniť.

Neodkladné situácie, kedy môže polícia vstúpiť na pozemok, však zákon nekonkretizuje, preto ich treba posudzovať od prípadu k prípadu. V prípade ak má podozrenie, že ste šoférovali auto pod vplyvom alkoholu a keďže jazda nad 1 promile trestným činom je, má právo o vykonanie dychovej skúšky, aj keď ste autom prišli na váš pozemok a predtým ste motorové vozidlo šoférovali po verejných komunikáciách. 

ÁNO

Máte právo vedieť, že používame cookies, aby sme vám poskytovali stále lepšie služby. Súhlasíte?